воскресенье, 5 мая 2013 г.


ХІМІК-ІНЖЕНЕР
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
Інженер-хімік - фахівець, пов'язаний з наукою про властивості, будову речовин, методи та засоби раціональної хімічної переробки сировини, напівфабрикатів і промислових відходів.
Хімія - наука про речовини та їх перетворення.
Відомо, що хімічна мистецтво перетворення речовин народилося на зорі людського суспільства. Таблиці з клинчастими написами, знайдені на території сучасного Ірану , розповіли, що вже 50 століть тому з руд добували залізо, мідь, срібло, свинець.
Як наука хімія виникла на основі алхімії - практичній, експериментальної, можна сказати, донаучной хімії. Головною метою алхімії і алхіміків було - перетворення неблагородних металів в благородні - золото і срібло.
З епохи Відродження починають розвиватися металургія, стеклоделие, виробництво кераміки, фарб, медична галузь - хімічні засоби боротьби з хворобами та антисанітарією.
До початку 19 століття хімія стала формуватися як наука і чітко розділилася по предмету дослідження на: неорганічну, органічну і аналітичну.
На початку 20 століття склалися і оформилися біохімія, фізична хімія, електрохімія, геохімія, агрохімія, гідрохімія, колоїдна хімія та ін.
Для вирішення виробничих завдань, поставлених перед хімічною промисловістю, потрібні висококваліфіковані кадри: інженери, техніки  і висококваліфіковані робітники, що обслуговують устаткування.
Одна з спеціальностей хімічної промисловості - це інженер хімік-технолог. Спеціаліст цієї професії працює на підприємствах хімічної промисловості: металургійні, нафтопереробні, целюлозно-паперові, гірничо-збагачувальні комбінати, заводи з виробництва добрив, пластмас, синтетичних волокон і тканин, цементу, вогнетривів, скла та ін
Спеціаліст інженер-хімік технолог відноситься до групи спеціальностей, які пов'язані з наукою про методи та засоби раціональної хімічної переробки сировини, напівфабрикатів і промислових відходів. Ця група називається - хімічна технологія. Її теоретичною основою є хімія, фізика, механіка, математика.
ЗМІСТ ПРАЦІ
До вимог праці  інженера-хіміка входять:
здійснення виробничо-технологічної, організаційно-управлінської, проектно-конструкторської та дослідницької діяльностей;
здійснення організації технологічних процесів виробництва хімічних речовин, вибір оптимальних умов проведення цих процесів, моделювання і опис їх математичними методами;
проектування і розрахунок економічної ефективності технологічних ліній і реконструюються;
проведення досліджень і експериментів у галузі отримання продукції з заданими властивостями в заводських, лабораторних умовах; здійснення контролю за ходом технологічних процесів і якістю сировини, напівфабрикатів, готової продукції; забезпечення технологічного обслуговування та ефективного використання обладнання та механізмів.
Таким чином, основна ціль діяльності інженера-хіміка - організація технологічного процесу одержання продукції з заданими фізико-хімічними та експлуатаційними властивостями.

Робота інженера-технолога має чітко визначений х а р а к т е р і здійснюється у відповідності з діючими посадовими обов'язками; положеннями, інструкціями, іншими керівними матеріалами;
технічними характеристиками виробничого обладнання; основами технології виробництва продукції підприємства; правилами внутрішнього розпорядку, правил і норм охорони праці, правилами техніки безпеки.
Функціонально інженер-хімік є і організатором власної роботи, самостійно плануючи і розподіляючи робоче навантаження, і організатором роботи інших людей - членів робочих колективів (операторів, апаратників, лаборантів).

ВИМОГИ ПРОФЕСІЇ До індивідуальних здібностей ФАХІВЦЯ:
розвинене логічне та інтуїтивне мислення; просторова уява; хороша довготривала і оперативна пам'ять; здатність до концентрації і розподілу уваги.
ВИМОГИ ПРОФЕСІЇ до особистісного здібностей і якостей ФАХІВЦЯ
особиста організованість; уважність; відповідальність; акуратність; посидючість.
МЕДИЧНІ ПРОТИПОКАЗАННЯ
Робота інженера-хіміка не рекомендується людям із захворюваннями:
нервово - психічними;
опорно-рухового апарату.
алергічними;
шлунково-кишкового тракту;
нирок і сечовивідних шляхів;
органів дихання;
зорового і слухового аналізаторів.
Допрофесійної освіти
Необхідні знання з математики, хімії, фізики, інформатики, креслення, біології в рамках шкільної програми.

СПОРІДНЕНІ ПРОФЕСІЇ
Хімік-фармаколог; лаборант хімічного аналізу, бактеріолог, вчитель хімії та біології.

Комментариев нет:

Отправить комментарий